Välitilinpäätös

Sapatin alussa oli hurja määrä erilaisia tavoitteita saavutettavaksi. Jo ihan ensimmäinen niistä, eli sapatin minimi kesto neljä kuukautta, meni persiilleen. No olen aina ollut huono sanomaan ei hyville tarjouksille, joten pantakoon ensimmäinen tappio sen piikkiin, että edelleenkin ei-sanomisen kurssi on käymättä.

Sapatti loppui jo aikaa sitten, mutta henkinen sapatti ei toivottavasti lopu koskaan. Aika ilman ulkoista painetta ja aikataulutusta antoi oikeaa perspektiiviä loppuelämän tarpeisiin. Se opetti, että välillä pitää vetää henkeä ja pysähtyä ajattelemaan mitä on tekemässä.

Painonhallinta
Photo by Pixabay on Pexels.com

Painoa piti saada alas. No ei se ole hirveästi noussutkaan eli kun kuuntelee muiden koronaeristettyjen painonhallintaa olen luultavasti selvinnyt keskimääräistä huomattavasti paremmin.

Paino tästä kyllä vielä putoaa, hitaasti, mutta varmasti. Tai sitten lähtee patterit vaa’asta.

Kunnonhallinta
Photo by Philip Justin Mamelic on Pexels.com

Kuntoa piti kehittää. Yhtenä mittarina oli armeijan aikainen Cooper-tulos, jota ei nyt setään pitänyt rikkoa, mutta piti päästä tiettyjen minuuttien päähän. Tämä meni tähän asti ehkä eniten persiilleen. Ei oo paljon tultua juoksenneltua, saatika paranneltua alun tulosta, joka syntyi lähes tappavan sykkeen säestämänä. Tahto oli kroppaa vahvempi. Mä aloitan juoksemisen tosissani heti huomenna. Onneksi huomenna on joka ikinen päivä. Juokseminen on edelleenkin tylsää.

Patikointia on tullut harrastetua suhteellisen tiheään. Parin viikonlopun takainen Helvetinjärvi oli nimensä mukainen. Alun pienet polulle kaatuneet puunrangat olivat kasvaneet paluumatkalla massiivisiksi punapuunrangoiksi, joiden ylittäminen viimeisen kahden kilometrin hämärän rajamailla -tilassa oli yllättävän haastavaa.

Keskiviikkoisin kävelen paikallisen Liiwijengin matkassa. Äijäporukalla vedämme 8-10 kilsan lenkin kerran viikossa toinen toisiamme rakentavasti villuillen motivoiden.

Opiskelu
Photo by Pixabay on Pexels.com

No jotain tuli ihan oikeasti suoritettua, jotain aloitettua ja jokin oli vakaasti suunnitelmissa, mutta jäi tekemättä. Sapatilla ehti lukea, duunin aloittamisen jälkeen vauhti on hidastunut. Ainakin mitä tulee kirjoihin. Sivumääräisesti en ole varmastikaan koskaan lukenut niin paljon kuin viimeisten kuukausien aikana. Tosin suurin osa sivuista on käsitellyt tarjouksia tai sopimuksia.

Koti ja puutarha
Photo by Pixabay on Pexels.com

Ehkä onnistunein osuus kokonaisuudessa. Lähes kaikki tavoitteet saavutettu. No pulloja edelleen vähän viemättä, mutta on niillä muutama satanen jo tähän mennessä tienattu. Kolme pikkupoikaa kävi muutama viikko sitten tiedustelemassa löytyisikö yhtään tyhjää pulloa tai tölkkiä. Pojille koitti aikainen joulu jokaisen poistuessa paikalta täysi jätesäkki olallaan kohden lähikauppaa.

Monta asiaa kunnossa, viimeisimpänä autokatoksen sisäpintojen maalaus ja seinähyllyt eli homma on jatkunut myös työelämään siirtymisen jälkeen.

Huoneet siivoutuivat yksi toisensa jälkeen. Totalitäärinen siivoustyylini ei ole herkkua läheisilleni. Tyhjennän huoneen lajitellen tavarat kolmeen pinoon: suoraan roskiin menevät, jonkun muun lajiteltavat ja huoneeseen palautettavat. Siivouskohtaukseni alkavat usein varoittamatta ja loppuvat vasta kun kohde on kunnossa riippumatta vuorokauden ajasta.

Ranskalainen kahvila syntyi eteiseen sapatin aikana. Täytyy tunnustaa etteivät rekvisiitaksi hankitut taulut ole vieläkään paikoillaan. Kaunis tila osoittautui lisäksi kesäaikaan erittäin epäkäytännölliseksi kiitos runsaan 30-asteen lämpötilan, joka karkoitti kahvittelijat ja tappoi pariin kertaan pikantilla sivupöydällä kasvatettavat yrtit. Ne kuolivat joko kuivuuteen tai hukkuivat liikaan kasteluun.

Winston ahkeroi kesän nurmikon kimpussa. Solina pulputti pihalla tarjoten aamun zen-hetken (blogi tulossa kun syksy on pimeimmillään) ja sadan metrin päähän rakentuva uusi asuinalue toi taas takaisin lasten äänet. Samalla muistuttaen kuinka mukavaa on se, että omat uhmaikäiset ovat jo kasvaneet aikuisiksi.

Lihaskunto
Photo by Victor Freitas on Pexels.com

Maksoin juuri vuoden ennakkoon kuntosalia, jossa en ole käynyt muutamaan kuukauteen. Syynä sekä yrittäjän tukeminen että oman itseni psyykkaaminen. Saa nähdä alkaako toimimaan. Sapatin alun olohuoneessa tapahtuneen punttijumpan seuraukset tuntuvat edelleen vasemman käden ojentajalihaksessa saaden ison miehen vaikeroimaan tiettyjen liikkeiden seurauksena. Kuinka ihmeen kauan lihaksen revähdys/ylirasitus voi kestää?

HIIT:iä vedin lähes joka aamu sapatin aikana, duuniin siirtymisen jälkeen se on jäänyt täysin. Syynä ei voi olla hommaan tarvittava aika (n. 12 min) vaan pelkästään laiskuus, jonka jostain ihmeessä sallin taas itselleni. Helvetti, HIIT alkaa taas huomenna. Ja nyt en viittaa tuohon juoksu-huomiseen.

Hyvä ruoka
Photo by Trang Doan on Pexels.com

Tää toimii. Täytyy tosin tunnustaa, että aika paljon tulee syötyä ulkona tai tilattua kotiin kiitos maaseudullekin rantautuneen Woltin, mutta sen lisäksi itse tehty ruoka on ollut erittäin hyvää.

Henkinen kehittyminen
Photo by Pixabay on Pexels.com

Yritä nyt opettaa vanhalle koiralle uusia tapoja. Asensin luottokorttiyhtiön sponsoroiman vuoden ilmaisjakson Mindfulness aplikaatiota. Tähän asti suurin anti on ollut taannoisella Tahkon matkalla valaan äänet vastamelukuulokkeissa kun naapurihuoneessa laulettiin, siis korjaan huudettiin, alla kulkevasta autostraadasta.

Innovointi
Photo by Kaboompics .com on Pexels.com

Ei ollut tavoitteena, mutta kaiken muun puuhastelun lomassa tuli kehitettyä ajantonkokous, Mibe-indeksi, mansikkakelkka (josta en ole vielä ehtinyt edes kirjoittaa), uusia ruokia ja juomia. Kun aivoilla on aikaa syntyy myös uusia ajatuksia ja innovaatioita. Innovaatioiden hyvyyteen en ota kantaa, mutta toki omasta mielestäni esimerkiksi Pannaanilla voisi hyvinkin olla ehdolla Nobelin kemian- tai rauhanpalkinnon saajaksi.

Innovaatiot syntyvät harvoin yhden miehen voimin. Tästä hyvänä esimerkkinä voi mainita vaikka edellisessä kappaleessa jo mainitun juhannusdrinksun, jonka lähtötavoitteena oli luoda juoma joka tärähtää, mutta ei maistu vahvalta. Itselläni oli visio lopputuotuotoksesta ja keittiöstä/baarikaapista löytyvät tarveaineet, naapuri arvioi absoluuttisella makuaistillaan tuotoksen kehitysversiot antaen rakentavaa palautetta ja vieras pyöritti kannustavasti päätään.

Blogin kirjoittaminen alkoi jostain oudosta mielijohteesta. Toisaalta halusin motivoida itseäni tavoitteiden suhteen tehdessäni niistä julkisia ja toisaalta halusin harjoitella luovaa kirjoittamista. Mitään suurempaa filtteriä en teksteilleni halunut asettaa. Olen kirjoittanut milloin mistäkin. Julkaisukanavan suhteen on ollut hiukan kritiikkiä tai ehkä paremmin sanottuna kohderyhmävalintaa. LinkedIn:iin olen linkittänyt vain työelämään liittyvät postaukset, Twitteriin ja Facebookkiin kaikki tuotokset.

Kirjoittamisesta
Photo by Lum3n on Pexels.com

Lukijoita näillä tuherruksilla on ollut hiukan toista tuhatta kuussa. Tosin statistiikka ei pysty tunnistamaan jos joku uskollisista lukijoista käyttää useaa laitetta lukukokemukseensa. Oikea yksitäisten lukijoiden määrä on siis todennäköisesti hiukan pienempi.

Lukijat ovat kielestä johtuen pääosin Suomesta, mutta lukijoita löytyy siitäkin huolimatta aina Uutta-Seelantia myöten. Suurimmat yllätykset ovat olleet ystävien jälkikasvu, jotka satunnaisesti tavatessa ovat spontaanisti suorastaan vaatineet tiukentamaan kirjoitusten tahtia. Hämmentävää, mutta samalla motivoivaa.

Jälkeenpäin en tavallisesti kirjoituksiani lue. Niiden tasoa on hankala itse arvioida. Hyvä jos jollekulle lukemiseksi kelpaa. Totaalisia ohilyöntejäkin on kirjoitusten joukkoon eksynyt. Liveblogi retkestä olutfestifaaleille ja sieltä kaverin yllätys 50-vuotisjuhliin ei mielestäni toiminut. Korjailin jo julkaisemia ylilyöntejä illan aikana ja aamulla luin vielä kertaalleen korjaten pahimmat kirjoitusvihreet. Ajattelin yrittää samaa uudestaan matkasta Tahkolle auton takapenkillä stoutteja maistellen, mutta onneksi ajatus kuoli jo syntyessään.

Uskollisin fanini tykkää jokaikisestä kirjoituksesta. Veikkaan, että vain yrittää hyvitellä aika-ajoin raja-aidan takaa kuuluvaa laulu- ja soitinyhtye Hurriganesin aiheuttamaa meluhaittaa.

Romaani ei ole edistynyt sivuakaan pitkään aikaan. Juoni ja hahmot saavat silloin tällöin prosessointiaikaa aivolohkoissa, mutta tekstiksi asti eivät ajatukset päädy. Toisaalta ei näytä blogitekstejäkään ole tyhjästä koneelle ilmestynyt vaan joka kerran olen yksinkertaisesti vain päättänyt, että juuri nyt kirjoitan jotakin.

Blogi on vain sen verran helpompi formaatti, että tulosta syntyy myös itsensä pakotuksella. Tosin eivät kaikki hyvästä yksittäisestä ideasta alkaneet tuotokset ole päätyneet sivulle. Vai oletteko lukeneet kirjoittamani tekstin esim. seuraavista aiheista: ”Koska harva parta alkaa olla ruokottoman näköinen?”, ”Amy kiittää aina jälkeenpäin”, ”Liveblogi: Kevätretki” tai ””Miksi aikuiset eivät kiipeile puissa?”. Itse asiassa tuo viimeksi mainittu alkoi herättää uusia ajatuksia eli katsotaan saisiko siitä jopa kokonaisen kirjoituksen aikaiseksi.

Yhteenveto

Vaikka pääosa tavoitteista jäi ainakin toistaiseksi saavuttamatta niin lopputulos ylitti odotukset. Sapatin alun shokeeraava putoaminen täydestä vauhdista limboon järkytti ja osin myös pelästytti. Nopeasti vauhdin sai keinotekoisesti takaisin hurjalla päiväohjelmalla.

Alkuperäiset suunnitelmat muuttuivat täysin kiitos koronan. Sapattiaika ulkomasilla vaihtui kotona kyyhöttämiseen. No kotonakin voi tehdä yhtä ja toista.

Homma jatkuu. Vaikka sapatti on vaihtunut äärimmäisen kiireiseen työrytmiin elää henkinen Sapattiman yhä minussa jatkaen itseni ja maailman tutkistelua ja kehittämistä.

Aina silloin tällöin putkautan pihalle uuden kirjoituksen ainakin niin kauan kuin lukijoita riittää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: