Uusi harrastus

Vesilasku putosi 80% jälkikasvun kotoa lähdön jälkeen. Nyt illallakin suihkusta tulee lämmintä vettä kun pojat eivät läträä veden alla paria tuntia päivässä. Käytännössä tämä merkitsee elämän laadun lisäksi myös pienimuotoista kustannussäästöä.

Kotiin ja ylipäänsä elämään tehtävien investointien määrä pienenee pikkuhiljaa vuosi vuodelta ja yllättäen tilin pohjalle alkaa jäämään ensin pennosia ja sitten kokonaisia euroja laskujen maksun ja yhä pienemmäksi käyvien lainojen lyhennysten jälkeen.

Photo by energepic.com on Pexels.com

Pankin omiin rahastoihin on tullut sijoitettua pieni summa kuukausittain jo pitkään. Brasilian MM-kisojen aikaan valitsin yhdeksi harvoista kohteista kyseiseen maahan liittyvän rahaston ja vuosia se toi voittoa uskomattomalla prosentilla. Koronasta ei kyseinen maa, eikä rahasto ole toipunut. Menneiden vuosien voitot ovat vaihtuneet merkittäviin tappioihin. No luotan Brasilian pääsevän taas jaloilleen eli juuri nyt ei kannata hötkyillä.

Avasin tilin Nordnetiin. Sijoitin summan jonka jaoin arvo-osuus- ja osakesäästötilin kesken. Tässä vaiheessa ei oikeasti ollut mitään havaintoa mitä eroa kyseisillä tileillä oli.

Valitsemani palvelu ehdotti sijoittamista rahastoihin ja tartuin täkyyn. Valitsin summan ja tein muutaman muun eettisen valinnan ja yhtäkkiä olin sijoittanut joukkoon käsittämättömän nimisiä rahastoja joiden hankkimisen toimeksianto oli käynnistynyt. Omistan nyt osuuksia rahastoista, jotka sijoittavat ohjelmistorobotiikkaan, biolääketieteeseen ja e-Sportsiin vain muutamia alueita mainitakseni.

Osakesäästötiliin valitsin yritysten osakkeita. Ensimmäinen ajatus oli hajauttaa salkku nykyisen ja entisten työpaikkojen osakkeisiin. Liekö meikäläisellä huono karma ex-työnantajia kohtaan, mutta aina kun vaihdan firmaa, alkaa edellisellä aikamoinen alamäki. Nykyisen työnantajan omistajan osakkeilla ei oikein käyty kauppaa ja kun kaikki edelliset palkanmaksajat kyntivät suhteellisen laskevalla käyrällä oli sijoituskohteiksi valittava tuntemattomampia yrityksiä.

Konsultoin ammatikseen sijoittajablogia aikanaan pitänyttä poikaani ja kysyin mihin juuri nyt kannattaa sijoittaa. Vastauksena lakoninen ”Ei mihinkään”. Herra oli ehkä mahdollisten tuotto-odotusten puolesta oikeassa, mutta sehän ei luonnollisestikaan meikäläistä estänyt millään tavoin.

Luin jostain, että sijoittajalla pitää olla strategia jota pitää tiukkaan noudattaa. Aloin miettimään mitä varten sijoitan. Yksi asunto Nizzasta ja toinen Key Westistä tai huikea perintö jälkikasvulle? No tavoitteitahan pitää olla, mutta sijoittamiseen tarkoitetulla pääomalla ei ainakaan alkuun asuntoja hankita edes Sodankylästä oli tuotto kuinka huimaa tahansa.

Jalat siis takasin maanpinnalle ja ensimmäinen strateginen tavoite oli saada tuottoa Helsingin pörssiä paremmalla prosentilla. Toinen ehkä hiukan utopistisempi tavoite oli vallata pitkällä juoksulla siivu Finnairia. Kansallisen lentoyhtiömme osakkeen arvo oli sen verran alhainen, että pikkusumma riitti satoihin osakkeisiin. Riittävällä osakeomistuksella suunnittelin aikanaan valtaavan paikan firman hallituksessa, jolloin pääsee kustannustehokkaasti eläkkeellä kiertelemään vähän maailmaa.

Photo by Pixabay on Pexels.com

Eräs IT-firma yritti sapattiajalla rekrytoida meikäläistä, mutta homma tökkäsi merkittävään näkemyseroon viikkorahan suuruudesta. Hyviä kauppoja aikaansaava yritys, joka ei maksa kunnon palkkoja on pakko olla pidemmällä juoksulla äärimmäisen tuottava. Osa pääomaa siis siirtyi suomalaiseen IT-markkinaan.

Metsäyhtiöt ilmoittivat vetäytyvänsä työehtoneuvotteluista. Siivu sinne siis. Pitkä ura eri yritysten palveluksessa laittoi miettimään firmojen johtohahmoja. Harvia sai oman siivunsa kiitos mielestäni täysipäisen toimitusjohtajan, joka ehti myös hetken vaikuttamaan itseni kanssa saman aikaisesti juoma-alalla tehden hyvän vaikutuksen. Pari muuta lisävalintaa sumealla logiikalla ja ensimmäiset sijoitukset olivat valmiina.

Kävin valintojani läpi sparrausmielessä jälkikasvun kanssa, joka ei yrityksistään huolimatta löytänyt logiikkani punaista lankaa. Luovutin selityksistä ja sanatarkka yhteenvetoni Whatsapissa oli seuraava:

”En mä tee mitään suunnittelematta. Välillä tekemiseni voivat vaikuttaa hetkellisesti kaoottisilta, mutta pidemmällä tähtäimellä kaikki loksahtaa paikalleen. Vähän kuin hyvä leffa missä ei alkuun ole tolkkua, mutta kun tarkkaan seuraa kaikki täydentää loppuhuipennusta.”

Harrastusta muutama viikko takana. Tuottoprosenttini on lähes kaksi kertaa parempi kuin Helsingin pörssin keskiarvo eli lyhytaikainen strateginen tavoitteeni on ainakin toistaiseksi toteutunut. Finski on yksi harvoista tappiota tuottavista sijoituksista, mutta vahinko otetaan takaisin pitkällä juoksulla.

Nordnetin vivut, bullit ja bearit on vielä opiskelematta, mutta nekin otetaan aikanaan haltuun. Pitää jatkaa myös sijoittamista kansallisen rahapelimonopolin viikottaisiin arpajaisiin, josko saisi hiukan lisää pääomaa uuteen harrastukseen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: