Sapattimanin syntymäpäivä

Sapattini alkoi tasan vuosi sitten. Tavoitteita oli useita, mutta osan pilasi korona, osan oma saamattomuus ja osa jäi tekemättä sapatin loputtua ennen aikojaan.

Photo by Karolina Grabowska on Pexels.com

Suunniteltu vähintään neljän kuukauden vapaa typistyi kolmeen. Huima itsensä kehittämiskampanja kuivui osittain kasaan. Miten kävi romaanin tai kodinkunnostuksen. Entäs henkinen ja fyysinen hyvinvointi. Mitä vuodesta sitten oikeasti jäi kasaan eli mitä on tapahtunut tähän mennessä?

Kirjalliset tuotokset

Vuodessa on syntynyt lähes 50 blogi-kirjoitusta. Tasoa on vaikea itse luokitella, mutta yllättäen lukijoita on jostakin siunaantunut myös uskollisen naapurini lisäksi. Alkuun aiheet olivat vahvasti sapattiin liittyviä, mutta sisältö laajeni suhteellisen nopeasti kaikkeen mahdolliseen maan ja taivaan väliltä. Viime aikoina on kirjoitustahti pahasti sakannut, mutta ei siitä nyt enempää koska aiheesta todennäköisesti tulossa oma kirjoitus.

Blogit syntyvät pääosin kahdella eri tavalla. Toiset (kuten tämä) syntyvät ns. pakotettuna eli kirjoitus on sidottu johonkin tiettyyn tapahtumaan tai ajankohtaan, joka pakottaa sen synnyttämiseen.

Toiset blogi-kirjoitukset kypsyvät ajan myötä. Nyt on tämän lisäksi kirjoituksen alla kaksitoista keskeneräistä tuotosta. Osasta löytyy otsikko ja lyhyt tarkennus aiheesta, osasta sisältö ranskalaisina viivoina tai yksittäisinä lauseina ja osa on lähes valmis, mutta niistä puuttuu vielä julkaisun kannalta jotakin olennaista, joka oikeuttaa niiden olemassaoloon. Tämä jokin olennainen voi olla yksittäinen kappale joka saa tekstin elämään tai kuva pihalta joka vaatii tietyn vuodenajan toimiakseen. Tekstejä on siis edelleenkin putkesta tulossa halusitte tai ette.

Sapatin aikana oli myös tarkoitus edistää sisällöltään vielä suuren salaisuuden varjossa olevaa romaania. Alkuun tuotosta syntyi hiukan, mutta sitten kiire lopetti luovan prosessin. Kunhan saan työelämässä yhden massiivisen projektin maaliin on iltaisin ja viikonloppuisin taas paremmin aikaa kirjoittamiselle. Tai ainakin näin olen onnistunut uskottelemaan itselleni. Löyhästi tulkiten voin kuitenkin tituleerata itseäni kirjailijaksi sisältäähän Palloliiton Uudenmaanpiirin historiikki jopa kaksi kirjoittamaani sivua.

Innovaatiot

Innovointi on ollut yksi teema kirjoituksissani kattaen konkreettisena ajatuksena esimerkiksi Ajattomankokouksen, joka esitteli ajatuksen uudenlaisesta tavasta kokoustaa. Omat kokemukseni innovoinnin hallinnasta Heinekenin innovointikilpailun yhteydessä kuvasi kuinka innovointia voidaan käsitellä prosessina satunnaisten älynväläyksien sijaan.

Innovointi on vaikea aihe ja usein siihen käytetty aika supistuu aikojen ollessa huonoja kun pitää keskittyä ydintekemiseen. Toisaalta maailmantilanne on pakottanut yrirtykset innovoimaan pysyäkseen hengissä. Loistavana esimerkkinä ravintolasulkuun valmistautuva ravintola, joka yhdistää voimansa hotellin kanssa mahdollistaakseen molempien toiminnan tulevina viikkoina. Henri Alen on kumppaneineen kunnostautunut muutenkin mukautumis- ja innovointikyvyllään koronan aikana.

Kodinkunnostus

Monia pieniä asioita sai aikaan. Pitkään rempalla olleet sisäänkäynnin rappuset, autokatoksen tyhjennys ja sen sisäpintojen maalaus, kodin uudelleen organisointi ja lukuisat muut pienet kunnostustyöt tuli pääosin tehdyksi. Paljon tavaraa päätyi roskikseen tai jätteiden keräykseen. Tavaraa kertyy nurkkiin ja niistä pitäisi päästä nykyistä nopeammin eroon, jos käyttötarkoitusta ei enää ole.

Ranskalainen kahvila on hyvä esimerkki tilojen uusiokäytöstä. Kesäaikaan tila osoittautui valitettavasti mahdottomaksi aamukahvipaikaksi auringon porottaessa sisään kauttaaltaan ikkunalliseen eteiseen nostaen lämpötilan ruotsalaisen saunan lämpötilaan. Onneksi piha talon toisella puolella tarjosi loistavan vaihtoehdon aamun lehtien lukuun.

Painonhallinta ja kuntoilu

Mibe-indeksiä en ole hetkeen uskaltanut mitata. Kunhan juoksulenkkini on taas paljastunut lumen alta ja olen ehtinyt kuukauden kirmailla Cooper-reittiäni on taas aika aloittaa mittaukset. Paino on siis korona-etätyön aikana noussut.

Vuoden 2021 aikana tavoitteeni on kävellä/juosta 1000 kilometriä ja vetää fillarilla sama matka. Päivittäisiä normaaleja askeleita ei lukuun sisällytetä vaan kyse on vartavasten kilometreistä silloin kun lähden kävelylle. Kävelyn ja juoksun osalta on ensimmäisen vuosineljänneksen osalta saatu kasaan vasta reilut 10% koko vuoden tavoitteesta (josta tosin puolet maaliskuun aikana). Pitää siis hiukan kiriä tahtia tai jää tavoitteet jälleen kerran vain haaveiksi.

Uni

Sapatin aikana nukkuminen oli ihan hyvässä tilassa. Töihin menon jälkeen on keskiarvo tipahtanut kuuteen ja puoleen tuntiin. Viikolla tulee selkeästi nukuttua liian vähän, jonka pyrin balanssoimaan viikonloppuisin. Olen siis palannut rytmiin, joka oli valloillaan ennen sapattivapaata ja josta jo kertaalleen pääsin eroon. Sapatin jälkeen heräsin aamuisin vasta kasilta ja aloitin etäduunikokoukset ysin pintaan. Nyt palaverien määrä kasvaa kasvamistaan ja normaali kokoussyksi pyörii jo aamu kahdeksasta lähtien. Pitäisi päästä aikaisemmin nukkumaan, mutta vanhoista tavoista on vaikea päästä eroon. Oma tyylini tehdä duunia päivittäin kahdessa vuorossa pienentää unen määrää.

Mikä määrä unta on sitten oikea viisi-kuusi tuntia riittää meikäläiselle, mutta kieltämättä perinteisen työpäivän päätteeksi takki on hiukan tyhjä. Kymmenen nurkilla alkava iltavuoroon mennessä intoa ja ideoita taas riittää.

Opiskelu

Ei ole paljoa kerrottavaa. Nykyinen duuni on opettanut paljon uusia käytännön tietoja ja etenkin taitoja. Perinteisen kaltaista opiskelua en ole totuuden nimissä ehtinyt harrastamaan laisinkaan, mutta konkreettinen kokeile ja kokeile uudestaan jossei toimi -tyyppinen mallin merkitys on todellakin korostunut.

Sapatin aikana sain suoritetuksi pari verkkokurssikokonaisuutta ja pari jäi pahasti kesken. Ja kesken ovat edelleenkin.

Ruoka ja juoma

Kulinarismin saralla on vuodessa tapahtunut. Tosin itseni kohdalla tällä aihealueella tapahtuu paljon joka vuosi.

Oluen merkitys nautiskelutuotteena ei humaltumistarkoituksena on kasvanut. Erilaisia oluita on tullut nauttineeksi lähes 400 vuoden aikana. Määrä vaikuttaa järkyttävän suurelta, mutta tulee muistaa että osa määrästä on nautittu yhdessä ystävien kanssa eli kuusi jaettua olutta kolmen juojan kesken tekee kaksi kokonaista juojaa kohden. Kavereiden kesken olemme oikein suunnitelmallisesti järjestäneet tastingejä sisältäen mm. Stout-, Maku Brewing-, Sour- ja englantilaisen oluen -maistelusessiot. Maut jakavat vahvasti mielipiteitä. Oikeastaan ainoa yhtenäinen mielipide on ollut se Cervisiamin tequila-tynnyrissä kypsytetty stout oli hirvittävää.

Mikkellerin ja To Ölin kuukausipaketit saapuvat kuukausittain kotiinkuljetettuna. Mikkellerin laitoin hetkeksi boikottimielessä katkolle kun annista alkoi olla yli puolet pelkkää hapanolutta.

Oluen lisäksi juomien suhteen on tehty jopa uusia innovaatioita joista mainittakoon vaikka legendaarinen juhannusjuoma Pannaani.

Ruuan puolella alkuun oli tarkoitus julkaista tasaiseen tahtiin hyväksy todettuja ruokaohjeita. Tarkoitus jäi tarkoitukseksi. Harvoista esimerkeistä Marokkolainen karitsapata on taas näin pääsiäisen aikaan ajankohtainen, jos lammasta sattuu jäämään Pääsiäispöydästä tähteiksi.

Korjataan asiaa esittelemällä Dijon kyljykset:

Tämä versio on tuotettu ilman tuorejuustoa eli kastike ei ole niin sakeaa. Mukana salaattia sekalaisista aineksista ja perunoita pakastepussista.

Äärimmäisen helppo ja hyvä ruoka:

  • Porsaankyljyksiä (saa olla läskiä reunoilla)
  • Voita paistamiseen
  • Kuohukermaa
  • Tuorejuustoa (esim valkosipuli)
  • Dijon sinappia
  • Suolaa
  • Mustapippuria

Paista kyljykset runsaassa voissa. Lisää kerma, tuorejuusto, sinappi ja mausteet. Anna hautua. Syö lisukkeiden kanssa.

Miltäs nyt tuntuu

Työ on juuri nyt hiukan liiankin hektistä. Jättiläismäisen projektin perälauta on kuukauden päässä eli nyt hommia väännetään apinanraivomoodissa ja sitten myöhemmin otetaan vähän iisimmin.

Vuosittainen kolmen kuukauden sapattivapaa tuntuu mielenkiintoiselta ajatukselta. Sen sijaan ajattelin viettää yhtäjaksoisen neljän viikon kesäloman. Sitä en ole varmaankaan koskaan työurani aikana tehnyt tai en ainakaan moista muista.

Mites tästä eteenpäin

Sapattimanin fanitapaaminen pitää pitää kunhan korona sen sallii. Vielä ei sivuston mainostuloilla pysty tilaisuutta täysin kattamaan, mutta hyvän asian vuoksi lupaan sponsoroida omat juomani. Myös läksiäiset vuoden takaisesta duunista tai itseni tapaan iloiset jälleennäkijäiset ajattelin viettää. Jännityksellä odotan tuleeko kumpaankaan tilaisuuteen kukaan muu itseni lisäksi. No onhan se mukava itseksenikin asioita juhlistaa.

Viimeinen vuosi on ollut näin jälkeenpäin muistellen yllättävän pitkä aika. Paljon on tapahtunut. Olen oppinut itsestäni paljon.

Ranskalaisen kahvilan sitruspuun hedelmän alku.

Jälkihuomio: Sapattimanin mahdolliset syntymäpäivälahjukset voi korvata hankkimalla vaikka oman kotimaisen suosikiurheiluseuran fanikamaa tai jos suosikkia ei ole niin Pallokerho Keski-Uusimaasta kannattaa sellainen tehdä. Kausikortit kohta myynnissä kunhan tiedetään koska kausi alkaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: