Välitavoite 1/8

Neljän kuukauden kehittymisohjelmasta on nyt takana 12,5% ja on aika ensimmäiseen välitavoitteiden analysointiin.

Photo by Engin Akyurt on Pexels.com

Ensimmäiset sapattipäivät olivat omituisia. Puhelin ei soinut, sähköpostit eivät täyttäneet inboxia ja oli koko ajan huono omatunto tekemättömistä töistä, joita ei enää ollut.

Omaehtoinen tiukka päivittäinen ohjelma on osoittautunut lähes mahdottomaksi noudattaa. Intoutessani tekemään jotakin vie se mennessään muiden asioiden jäädessä. Olen ollut itselleni armollinen ja antanut tämän tapahtua. Vapaapäivät pysyneet annetuissa rajoissa eli olen pyrkinyt lorvailemaan päivän viikossa. Lorvailu on kyllä pääosin mennyt myttyyn. Vapaa-päivä on kulunut joko kodinkunnostuksessa, kirjoittamisessa tai pyyteettömän hyväntekeväisyystyön merkeissä.

Kirjoittaminen ei ole mennyt lainkaan suunnitelman mukaan. Päätuote eli romaani ei ole juuri edistynyt. Tätä blogia olen rustaillut. Pitää ryhdistäytyä asian suhteen.

Fyysisestä kehityksestä olen pyrkinyt pitämään tiukasti kiinni. Aamu HIIT:t olen vetänyt lähes poikkeuksetta aamuisin parin kahvikupposen jälkeen. Mutenkin liikunnallinen alku on ollut tottumattomaan kroppaan tiukka eli joka paikkaan sattuu säännöllisesti. Kunnon kehitykseksi valitsemani ”Cooper-mittari” näyttää tulosten valossa loistavalta eli olen pari viikkoa aikataulua edellä, mutta terveellisyyden kannalta tulos oli katastrofi. Pumppu hakkasi suorituksen aikana kuin viimeistä päivää keskisykkeen ollessa 163. Juoksukunnon kehittäminen pitää siis aloittaa hiukan rauhallisemmin. Tosin keväinen sää ei oikein innosta ulkoiluun.

Painonhallinta on mennyt mönkään. Olen syönyt vähemmän ja terveellisemmin ja liikkunut enemmän ja silti vaaka näyttää lähes lähtötasoa. Syynä on pakko olla merkittävä lihasmassan kasvaminen. Otan ohjelmaan mukaan myös kehon mittaamisen eli välietapeissa mittaan rintakehän, käsivarsien, vyötärön, lantion ja reiden ympärysmitat. Eli paikat joihin rasva kerääntyy ja joiden pitäisi ainakin alkuvaiheessa pienentyä.

Ruoan laittoon ja sen nauttimiseen olen käyttänyt normaalia selkeästi enemmän aikaa. Uutena tarkoituksena on lisäksi poiketa tutuista ja turvallisista perusmätöistä eli valmistaa ainakin kerran viikossa jotakin aivan uutta ja ihmeellistä apetta. Trendin aloitti Pääsiäisenä valmistettu marokkolainen lammaspata, jonka ohje sävellettiin yhdistämällä useita eri netistä löytynyttä reseptiä summittaisella maustamisella. Nopean version ohje oli suunnilleen seuraava (tarkat annostelumäärät vapaasti sovellettavissa).

Marokkolainen karitsapata pääsiäisillallisen jämistä
Pata toista tai kolmatta kertaa lämmitettynä. Kuvassa taas härskiä tuotesijoittelua erään potentiaalisen sponsorin houkuttelemiseksi. Le Creuset on varmasti paras paistinpannu jonka olen koskaan omistanut.
 • karitsan paahtopaistia, grillattu mediumiksi ja pilkottu pienehköiksi siivuiksi
 • keitettyä riisiä
 • kikherneitä
 • rusinoita
 • lihalientä
 • pilkottua parikaa
 • lohkottua punasipulia
 • pilkottua valkosipulia
 • rosmariinia
 • juustokuminaa
 • inkivääriä
 • paprikajauhetta
 • kaardimummajauhetta
 • chiliä
 • turkkilaista jugurttia jossa ripaus suolaa, hunajaa, muussattua mintunlehteä ja sitruunan mehua

Sekoita kaikki ainekset ja laita 200-asteiseen uuniin ja hämmennä väillä. Pidä uunissa kunnes on niin nälkä, että on pakko syödä. Nauti minttuisen jugurttikastikkeen kanssa. Varmaankin raaan lihan ja riisin kypsyttäminen uunissa pitkään toisi vielä herkullisemman lopputuloksen, mutta tämä versio syntyi Pääsiäisillalliselta jääneistä lihasta ja riisistä mihin lisättiin kaikkea kaapista löytyvää, joka tuntui edes vähän liittyvän Marokkoon. Rusinoiden tilalla pitäisi kai käyttää taateleita, mutta niitä ei kotoa juuri silloin löytynyt.

Muutamia kertoja on ruokavalion hallinta pettänyt. Yksi Pantteri-Mix, yksi juustosnacks pussi syöty ja kerran Hesellä vierailtu. Pantterit, koska ne ovat niin hyviä ja juustonaksut, koska näin niistä enneunen ja Hese johtui kovasta nälästä ja heikosta luonteesta. Olutta juon kohtuudella ja siitä en ajatellut luopua. Jotain paheita pitää elämässä olla ja sitäpaitsi olut on brittiläisten tutkimusten mukaan hyvä palautusjuoma. Olisin varmasti aivan romuna ilman sitä.

Verenpaine on kehittynyt loistavasti oikeaan suuntaan. Jotakin positiivistä.

Myös kodinkunnostus etenee rivakasti. Se tosin vie paljon odotettua enemmän aikaa. Pihan pienet kunnostukset etenevät sään salliessa ja kodin sisätilat siistiytyvät tai muuntuvat huone kerrallaan. Eteinen tullee kokemaan suurimman muutoksen sekä tavaran paljoutensa että käyttötarkoituksensa suhteen. Eilen eteisessä meni aikaa kahdeksan tuntia lopputuloksena pari jätesäkkiä roskia ja neljä isoa laatikollista tavaraa kellariin. Siivouksen yhteydessä löytyi noin viisikymmentä paritonta hanskaa tai tumppua. Katoamistauti on tarttunut sukista lapasiin.

Pihalla on suoritettu harvennushakkuita. Vanhoja alunperin liian lähelle taloa istutettuja puita on kaadettu, tuijia ja puskia lyhennetty, rempallaan olevia asioita korjattu, terassi pesty kahteen kertaan, kerran painepesurilla ilman virtaa ja kerran virran kanssa. Komposti kasvaa korkeutta ja sekin pitäisi joskus kääntää. En tosin tiedä millä ilveellä. Vaatii varmaan kauhakuormaajan paikalle roudaamista.

Opiskelu pissii ehkäpä kaikkein pahiten. Lähtö oli terävä, mutta niin hassulta kuin se kulostaakin niin ei aika oikein tunnu riittävän. Avoimen korkeakoulun tekoälykurssi on käynnissä ja toisena valitsemanani kokonaisuutena olen perehtynyt organisaation muutoshallinnan viestinnän ihmeelliseen maailmaan. Aiheen tiimoilta löytämäni materiaali ei vain ole opettanut mitään uutta ja ihmeellistä. Homma tuntuu olevan jo valmiiksi hallussa. Taidan vaihtaa aiheeksi IoT:n ja M2M:n tai rupeaisiko laajentamaan kompetensseja johonkin ihan uuteen ja ihmeelliseen?

Välitavoite 1/8 15.4.2020 tulokset:
AsiaTavoite 1/8TulosArvosana
Juoksukunto3,4 kilometriä alle 25 minuuttiin23:09Kiitettävä
VerenpaineLopputavoite erinomainen vähintään 119/79, välitavoitteena trendi oikeaan suuntaan121/70Kiitettävä
LihaskuntoEi määritelty, tavoite määriteltävä huhtikuun loppuun mennessäEi tulosta
Fyysinen harjoittelu2 tuntia päivässä65%Tyydyttävä
Fyysinen harjoitteluJoka päivä yli 10 000 askelta. UUSI!UusiEi tulosta
Painonhallinta85 kiloa (lähtöpaino 86 kiloa)85,9Välttävä
PainonhallintaVartalon mitat. Pitää määritellä ja tietysti myös mitata. Määriteltävä huhtikuun loppuun mennessä. UUSIEi tulosta
Uni8 tuntia yössä88%Hyvä
Henkinen kehittyminenEi määritelty, tavoite määriteltävä huhtikuun loppuun mennessäEi tulosta
Kirjalliset tuotokset 12 tuntia päivässä58%Välttävä
Kirjalliset tuotokset 2Romaanin edistyminen, tarkempi tavoite määriteltävä huhtikuun loppuun mennessäEi edistystäHeikko
Kodinkunnostus2 tuntia päivässä75%Tyydyttävä
Opiskelu2 tuntia päivässä38%Heikko
ItsekuriVapaapäiviä korkeintaan yksi viikossa100%Kiitettävä
ItsekuriTulosten kirjaus päivittäin90%Kiitettävä
Henkinen kehittyminenEi määritelty, tavoite määriteltävä huhtikuun loppuun mennessäEi tulosta

Prosenttien arvosanat on skaalattu sumealla logiikalla kouluarvosteluista (4-10 -> 0-100) seuraavasti:

89-100Kiitettävä
76-88Hyvä
63-75Tyydytävä
51-63Välttävä
0-50Heikko

Seurantajakson bonusmaininnat:

 • Hampaat tarkastettu, pari vanhaa paikkaa trimmattu ja vähäinen hammaskivi poistettu
 • Välikaton luukku korjattu huimasta korkeudesta huolimatta

Yhteenvetona kehittyminen etenee keskimääräisesti. Huolestuttava piirre on tiettyjen asioiden huono tila (paino & romaani) eli niihin pitää laittaa selkeästi enemmän paukkuja seuraavilla mittausjaksoilla. Vapaallaolo on yllättävän kiireistä ja rankkaa.

One thought on “Välitavoite 1/8

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: