Mikkeller

Olut on aina ollut yksi lempijuomistani. Tai ei ehkä ihan aina. Juniorina juominen opeteltiin kotkaoluella eli Lahden light beerillä, koska se maistui vähiten oluelta. Kaverin äiti suostui ostamaan niitä kolme pulloa per henkilö ja kun oikeat henkilöt kertoi kolmella tilausvaiheessa oli mukana siihen aikaan tyrmäävä määrä etäisesti olutta muistuttavaa alkoholijuomaa.

Sittemmin makuni on parantunut ja siirtyminen enemmän oluelta muistuviin juomiin on alkanut. Tai ehkä olen osittain siirtynyt toiseen ääripäähän. Tällä haavaa suosikkeihini kuuluvat vahvat maustetut stoutit, joista on aika pitkä matkan nuoruuden vetiseen laageriin. Esimerkkeinä loistavista stouteista on suurin osa Mikkeller Beer Geek sarjasta, Pöhjolan Öö -sarja ja ehdoton suosikkini Omnipollon Aon.

Työelämästä on juuri nyt suurin ikävä työmatkoja joiden lomassa tuli iltaisin nautittua hyvistä oluista. Voihan samaa kotonakin tehdä, mutta olut jotenkin maistuu erilaiselta pubissa ja yksi osa kokemusta on oluen valinta. Reissut sijoittuivat pääosin Amsterdamiin tai Turkuun jotka ovat yllättävän saman kaltaisia kaupunkeja. Matalaa rakennusta, jokea/kanaalia ja paikallista kieltä jota on mahdoton ymmärtää. Turun pubikulttuuri on yllättävän hyvä tasoista. Itselle rakkaiksi paikoiksi muodostuivat City Hospoda, Uusi Apteekki ja Old Bank. Aikanaan myös Waterloo (ex Puutorin vessa) oli neljäntenä kohteenani, mutta kun omaperäiset englantilaisoluet vaihtuivat toisen kotimaisen suurpanimon bulkkitavaraan laitoin paikan boikottiin.

Amsterdamissa on varaa valita. Toki sama hanat yhdestä suurpanimosta -syndrooma on alkanut sielläkin vaikuttamaan, mutta löytyy hanoista myös pienempiä tuntemattomia merkkejä. Omina panimosuosikkeina on läheisen Haarlemin voimakaksikko Jopen ja Ultje, joiden juomia löytyy useista kaupungin pubeista. Toki jos sattuu kyseisten panimoiden kotikaupunkiin eksymään niin vanhaan kirkkoon rakennettu panimoravintola Jopenkerk on pakollinen vierailukohde. Kannattaa kysyä löytyykö Spanish Inquisition olutta. Haarlem on toki muutenkin vierailun arvoinen kaupunki, jopa Amsterdamin sijaan. Hotellienkin hinnat ovat noin puolet halvempia.

Siirrytäänpä pikkuhiljaa otsikkoon. Vierailin töiden merkeissä aikanaan lähes joka toinen viikko Tanskanmaalla ja tarkemmin sanottuna päivät Faxessa ja loppuajan Kögessä. Köge on suunnilleen Hämeenlinnan kokoinen kaupunki täynnään ihastuttavia mansardikattoisia taloja ja kivipäällysteisiä katuja. Illallisen jälkeen oli kollegoiden kanssa tapana piipahtaa yhdellä paikallisessa Hugon kellarissa. Juuri sellainen paikka mitä ei löydä jos ei tiedä tarkalleen missä se on. Hugossa oli perinteiset hanavalikoimat, muutama Carlsberg, pari paikallista ja kaikkein oikeimpana hana jossa luki Mikkeller. MIkkeller hanan erikoisuus oli se, että sisältö vaihtui varmaankin joka toinen viikko paikassa vierailtaessa juoma oli erilaista. Tykästyin panimon juomiin ja riippumatta siitä mitä hanassa kulloinkin oli tilasin Mikkelleriä kerrasta toiseen. Haraldin kellarin yhtenä erikoisuutena olivat myös uskollisille asiakkaille nimetyt pöydät eli osaan pöydistä oli kiinnitetty metallilaatta asiakkaan nimellä. Vaikka uskollisuutemme paikkaa kohden oli vahva, ei joka toinen viikkoinen visiitti ainakaan siinä vaiheessa riittänyt nimilaattaan asti.

Duunipaikka vaihtui, Köge vierailut loppuivat ja Mikkellerin puute alkoi piinaamaan. Onneksi on interweb ja panimon tuotteet löytyivät myös verkosta. Alati vaihtuva hana muuttui kuukausittain kotiin toimitettuun vaihtuvaan laatikkoon pääosin panimon oman tuotekehityksen tuloksia. Mukaan mahtuu aina myös vierailevia panimoita, kuten alla olevan kuvan Tuusulan toinen ylpeäys CoolHead.

Maaliskuun paketti

Kuukausipaketin odotukseen liittyy myös jokaisen kuukauden ensimmäisenä päivänä julkaistava video, jossa paketin oluet esitellään kahden kaverin voimin. Esimerkkinä maaliskuu 2020. Videot ovat vuosien varrella hiukan raitistuneet koska kaveruksen todennäköisesti vielä aikanaan tinttasivat juomatölkit oikeasti tyhjiksi videon aikana. Tai ainakin viimeisten oluiden kohdalla termi ”very very good” kuulosti enemmän tanskalta kuin englannilta.

Jos Mikkelerin kuukausipaketti alkoi kiinnostamaan niin tilaa se parilla kymmenellä eurolla alennettuun hintaan linkistä http://mikkelleraps.refr.cc/mikkob. Tilauksen voi perua vaikka heti ensimmäisen paketin jälkeen.

Hauskana yksityiskohtana on se, että Mikkellerin paketti kulkee edellä mainitun Kögen kautta. Kyllä maailma on pieni tai ainakin Tanska.

Sapattivapaan alustaviin suunnitelmiin kuului myös vierailla Kööpenhaminassa Mikkellerin legendaarisilla Mikkeller Beer Celebration Copenhagen festareilla toukokuussa, mutta ne peruuntuivat. No ehtiihän festareille ensi vuonnakin.

Vaikka tanskalaisesta oluesta nyt kirjoitankin suosin myös vahvasti suomalaista tuotosta kuten voitte hyvin itsekin todeta Untappd tililtäni.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: